Baby Bag

აქვს თუ არა განსაკუთრებული თვისებები ე.წ. „დეტოქს წყალს“ ონკანის წყალთან შედარებით?

აქვს თუ არა განსაკუთრებული თვისებები ე.წ. „დეტოქს წყალს“ ონკანის წყალთან შედარებით?

მედიაპორტალი MomsEdu.ge წარმოგიდგენთ ტრადიციულ რუბრიკას - ენდოკრინოლოგის რეკომენდაციებს წარმოგიდგენთ. ამჯერად ენდოკრინოლოგ-ნუტრიციოლოგი თინათინ კაჭარავა ე.წ. „დეტოქს წყალზე“ მოგაწვდით კომპეტენტურ ინფორმაციას.

თანამედროვე სამყაროში სულ უფრო მეტი და მეტი დრო ეთმობა ჯანსაღ ცხოვრებას, სადაც ერთ-ერთი წამყვანია ორგანიზმში წყლის ბალანსის შენარჩუნება. მთელ მსოფლიოში სულ უფრო პოპულარული ხდება ე.წ „დეტოქს წყალი“, რაც თავის მხრივ გულისხმობს წყალს, რომელსაც დამატებული აქვს ხილი, ბოსტნეული, მწვანილი ამ ყველა ჩამოთვლილი ერთად. ასეთი წყლის დამზადება შეგიძლიათ სხვადასხვა გზით. ასეთ დროს წყალს ემატება ცოცხალი ხილ-ბოსტნეული, და არა ქიმიურად მომზადებული, რაც თავის მხრივ, უზრუნველყოფს მის დაბალკალორიულობას. (მუდმივად უნდა გახსოვდეთ, რომ ადამიანები, რომელთაც აღენიშნებათ რაიმე სახის ქრონიკული დაავადება, სიფრთხილით უნდა მოეკიდონ ნებისმიერ ზოგად რჩევებს).

ყველაზე პოპულარული ე.წ. „დეტოქს წყლის“ რეცეპტების კომბინაციები ასეთია:

  • კიტრი და პიტნა
  • ლიმონი და კოჭა
  • მაყვალი და ფორთოხალი
  • ლიმონი და პიტნა
  • საზამთრო და პიტნა
  • გრეიფრუტი და როზმარინი
  • ფორთოხალი და ლიმონი
  • ლიმონი და ცაცხვი
  • მარწყვი და რეჰანი
  • ვაშლი და დარიჩინი

რა დადებითი თვისებები აქვს ე.წ „დეტოქს წყლის“ მიღებას?

  • ტოქსინების მოცილება - დეტოქსიკაცია
  • საჭმლის მომნელები სისტემის მუშაობის გაუმჯობესება
  • იმუნური ფუნქციის გაძლიერება
  • განწყობის ამაღლება
  • ენერგიის დონის გაზრდა
  • სახის კანის გაუმჯობესება
თუმცა აქვე უნდა აღინიშნოს, რომ აღნიშნული ყველა თვისება ასევე გააჩნია ჩვეულებრივ ონკანის წყალსაც, ამიტომ აუცილებლობას ნამდვილად არ წარმოადგენს მაინცდამაინც აღნიშნული ნარევების დალევა, მაგრამ მათ, ვისაც მოგწონთ, გიყვართ ე.წ. სხვადასხვა გემოებდამატებული წყალი, შეგიძლიათ მიირთვათ. მთავარია, გვახსოვდეს, რომ ორგანიზმი გქონდეთ მუდმივად ჰიდრატირებულ (დატენიანებულ) მდგომარეობაში, რაც ჯანმრთელი მოსახლეობისთვის გულისხმობს დღეში მინიმუმ 1.5 ლიტრი წყლის მიღებას. გისურვებთ ჯანმრთელობას!
„სწორად წყლის დალევის ფორმულა: თქვენი წონა გაყოფილი 9-ზე, იმდენი 250 გრამიანი ჭიქა დღეში,“...
​პედიატრმა რუსუდან ჯაშმა იმუნიტეტის გაძლიერების ყველაზე ეფექტიანი მეთოდების შესახებ ისაუბრა. მისი თქმით, წყლის დალევა, სწორი კვება და სწორი ძილი ამ მხრივ ყველაზე სასარგებლოა:„იმუნიტეტს ძირითადად აძლიე...

შეიძლება დაინტერესდეთ

რატომ უნდა დავლიოთ წყალი ყავასთან ერთად? - ენდოკრინოლოგი ყავის შესახებ საუბრობს

რატომ უნდა დავლიოთ წყალი ყავასთან ერთად? - ენდოკრინოლოგი ყავის შესახებ საუბრობს

მედიაპორტალი MomsEdu.ge ტრადიციულ რუბრიკას - ენდოკრინოლოგის რეკომენდაციებს წარმოგიდგენთ. ამჯერად ენდოკრინოლოგი თინათინ კაჭარავა ყავის შესახებ მოგაწვდით კომპეტენტურ ინფორმაციას. როგორია ყავის შემცველობა? რა დადებითი და უარყოფითი თვისებები გააჩნია? რამდენი ჭიქა ყავის მირთმევა არის რეკომენდებული დღის მანძილზე? ვისთვის არის უკუნაჩვენები ყავის მიღება? რა შეცდომებს ვუშვებთ ყავის მირთმევის დროს? აქვს თუ არა ყავას დადებითი გავლენა ჩვენს მეტაბოლიზმზე? - სწორედ ამ საკითხებს შეიტყობთ დღევანდელი სტატიიდან.

დღეს ვისაუბრებ ჩვენი ყოველდღიურობის განუყოფელ პროდუქტზე, ყველასთვის საყვარელ ყავაზე. ყავა ეს არის მარადმწვანე ხე ან ბუჩქი, არსებობს მისი დაახლობით 73 სახეობა, მის შესახებ ცნობები ჩვენს წელთაღრიცხვამდე მე-6 საუკუნიდან მოიპოვება. ყავის სახელს უკავშირებენ არაბულ სიტყვა „კაუე“ს რომელიც ითარგმენა როგორც - ძალა, ასევე მის სახელი დაკავშირებულია ეთიოპიის ერთერთ პროვინციასთან რომელსაც „კაფა“ ჰქვია, საიდანაც დასაბამს იღებს ყავის ისტორია. ეთიოპიიდან ყავა გავრცელდა იემენსა და ეგვიპტეში, ხოლო მე-16 საუკუნეში თურქეთში პირველი ყავახანა გაიხსნა, ევროპაში კი ყავა ჩნდება უკვე მე-17 საუკუნიდან.

ყავის გარეთა ნაწილი - გარსი შეიცავს კოფეინს, რომელსაც გააჩნია მკვეთრად მატონიზებელი ეფექტი, ხოლო ყავის მარცვალი კი შეიცავს ნივთიერება თეობრომინს, რომელიც ხასიათდება სისხლძრღვთა გამაფართოებელი ეფექტით ( ამ უკანასკნელის ეფექტი მეტად გამოხატულია ე.წ ხნად ყავაში, რადგან ნალექიანი ყავის შემთხვევაში ხდება მთლიანი მარცვლის დაფქვა და მასში კოფეინის შემცველობაც მეტია). ამ ორი ძირითადი ნივთიერების გარდა, ყავა შეიცავს მინერალებს და ანტიოქსიდანტურ ნივთიერებებს. მისი ანტიოქსიდანტური თვისებების შესანარჩუნებლად რეკომენდებულია ყავა არ მივიყვანოთ ადუღებამდე.

ყავას გააჩნია ორგანიზმის მატონიზებელი, ენერგიაზე მომყვანი ეფექტი, ამცირებს დეპრესიის განვითარების რისკს, აქვს დადებითი გავლენა მეტაბოლიზმზე -  აჩქარებს მეტაბოლიზმს განსაკუთრებით კი მაშინ თუ ყავას დარიჩინთან ერთად მივირთმევთ. 

ყავის სავარაუდო დადებით ეფექტებს მიაწერენ: 
  • ანტიკანცეროგენულ მოქმედებას ( კიბოს საწინააღმდეგო)
  • პარკინსონის დაავადების განვითარების რისკის შემცირებას
  • ტიპი 2 დიაბეტის განვითარების რისკის შემცირებას

თუმცა დადებით თვისებებთან ერთად ყავას გააჩნია ორგანიზმზე უარყოფითი გავლენაც:
  • გულის რითმის აჩქარება
  • არტერიული წნევის მატება
  • უძილობა
  • აღგზნებადობა
  • თავის ტკივილი
  • დეჰიდრატაცია (გაუწყლოვნება)
  • კუჭის მჟავიანობის მომატება

გვერდითი მოვლენების თავიდან ასაცილებლად დღის მანძილზე უნდა გამოვიყენოთ ყავა ზომიერი ოდენობით - 3-4 ფინჯანი. სასურველია ნალექიანი და უნალექო ყავის წილი დღის მანძილზე იყოს თანაბარი. 

ახლა კი განვიხილოთ რომელ პროდუქტებთან არის ყავის მიღება რეკომენდებული: პირველ რიგში ყავის შარდმდენი ეფექტის გამო, დეჰიდრატაციის თავიდან ასაცილებლად ყავა უნდა მივირთვად წყალთან ერთად, რათა არ დაირღვეს ორგანიზმში სითხის ბალანსი. არ შეიძლება უზმოდ ყავის მიღება, მჟავიანობის მომატების გამო რაც თავის მხრივ ზრდის გასტრიტის (კუჭის გარსის ანთების) განვითარების რისკს. ასევე ხაზგასმით უნდა აღინიშნოს რომ ყავის მირთმევა ტკბილეულთან ერთად ზრდის შაქრიანი დიაბეტის განვითარების რისკს, ტკბილეული შეგვიძლია ჩავანაცვლოთ ჩირეულით, რომელიც სასარგებლოცაა და შეიცავს მიკრო, მაკროელემენტებს, რომლებიც შეავსებენ ყავის ეფექტით გამოდევნილ მინერალებს ორგანიზმში.

ყავის მიღება რეკომენდებული არ არის არტერიული ჰიპერტენზიით და სხვა გულსისხლძარღვთა პათოლოგიით დაავადებული ადამიანებისთვის, სასურველია ორსულებში და ლაქტაციაში მყოფი ქალების რაციონში ყავა იყოს შემცირებული ოდენობით. ყავის მიღება აკრძალულია ბავშვთა და მოზარდთა ასაკში.

გისურვებთ ჯანმრთელობას!

ენდოკრინოლოგი თინათინ კაჭარავა

წაიკითხეთ სრულად