„ბავშვი დამაშორებელი კი არ უნდა იყოს წყვილისთვის, პირიქით, დამაკავშირებელი და გამაერთიანებელი,“- ფსიქოლოგი მარინა კაჭარავა

​ფსიქოლოგმა მარინა კაჭარავამ ბავშვის გაჩენის შემდეგ წყვილების ურთიერთობაში არსებული კრიზისების შესახებ ისაუბრა: 

„როდესაც ჩნდება ბავშვი, დედა დისტანცირდება მამისგან. მამები, ნახევრად სერიოზულად რომ ვთქვა, ეჭვიანობენ ბავშვებზე. ამას ვერ ამბობენ, იმიტომ, რომ იციან, სულელურ მდგომარეობაში აღმოჩნდებიან, მაგრამ თითქოს მამამ თავისი ადგილი დაკარგა. გაჩნდა პატარა ადამიანი, რომელმაც გასწია ის გვერდით. ამ დროს ძალიან მნიშვნელოვანია წყვილის ურთიერთობა. ბავშვი დამაშორებელი კი არ უნდა იყოს წყვილისთვის, პირიქით, დამაკავშირებელი და გამაერთიანებელი.

ბავშვს არ აქვს ის ფუნქცია, რომ შენ ჩემგან არ გაიქცე და დაგიჭირო. ასეთ შემთხვევაში იტვირთება ეს პროგრამა და მერე მთელი ცხოვრება ეს ადამიანი გამშველებელია. გინახავთ, ალბათ, ასეთი ადამიანები, სულ რომ შუაშია. ეს არის ჩატვირთული პროგრამა. ბავშვი გაჩენის შემდეგ კრიზისი შეიძლება იყოს ფინანსური, შესაძლოა, იყოს ეჭვიანობა, რომელიც თუ პარანოიდალურია, შეუძლებელია ამის დატევა და მოთმენა.

გაუთავებელი ბრალდება, ჭკუის დარიგება და კრიტიკა - ეს სამი რამე არ უნდა იყოს. არსებობს 100 100-ზე ტექნიკა. მე და თქვენ რომ ვიჩხუბოთ, მე თუ მოვალ და გეტყვით, რომ მე 100%-ით ვაცნობიერებ ჩემს წილს და ბრალს, გთხოვ, მაპატიო, ჩემი 100 % „გაიძულებს,“ რომ შენც აიღო შენი 100% საკუთარ თავზე, ეს უკან გახევინებს,“- მოცემულ საკითხზე მარინა კაჭარავამ საქართველოს პირველი არხის გადაცემაში „ამ შაბათ-კვირას“ ისაუბრა.

წყარო: ​„ამ შაბათ-კვირას“

შეიძლება დაინტერესდეთ

„მარცვლეულ-ბურღულეულის და პარკოსნების მომზადებისას საჭიროა მათი ჩალბობა,“- ნუტრიციოლოგი მარი მალაზონია

ნუტრიციოლოგმა მარი მალაზონიამ მარცვლეულისა და ბურღულეულის სწორად მომზადების წესებზე ისაუბრა:

„როდესაც პროდუქტს აწერია მომზადების წესი, იგულისხმება, რა ნაბიჯები უნდა გადავდგვათ ისე, რომ მივიღოთ მზა პროდუქტი. მეორე საკითხია, რა იცის თანამედროვე მედიცინამ. თანამედროვე მედიცინამ იცის, რომ ძალიან ბევრ ძალიან კარგ საკვებ პროდუქტში არის საკვები ნივთიერებებიც და მათი საწინააღმდეგო ნივთიერებებიც. ამას ჰქვია ნუტრიენტები და ანტინუტრიენტებიც. შვრია არის სწორედ ასეთი პროდუქტი, რომელშიც არის საკვები ნივთიერებები, რომელიც ძალიან გვჭირდება და არის მათი საწინააღმდეგო მოქმედების ნივთიერებებიც.

ლობიოში არის ჩვენ რომ ძალიან გვჭირდება - ცილა, ჩვენ რომ ძალიან გვჭირდება - რკინა, მაგრამ არის ფიტინის მჟავა, რომელიც მისი შეწოვის პროცესს აფერხებს. წარმოუდგენელია თითქოს, მაგრამ ასეთი რამ ხდება ბუნებრივად საკვებ პროდუქტებში.

დღეს მივიდნენ დასკვნამდე, რომ მარცვლეულ-ბურღულეულის და პარკოსნების მომზადებისას საჭიროა მათი ჩალბობა. ბევრად უფრო უკეთესი გადაწყვეტილება იქნება მათი ჩალბობა. ლობიო ჩავალბოთ წყალში, ის გადავღვაროთ და ამ ნივთიერებების მოცილების შემდეგ გამოვიყენოთ. მარცვლეულ-ბურღულეულის შემთხვევაშიც ჩალბობის ეფექტი უკეთესია. ასეთ შემთხვევაში ჩვენ ვლაპარაკობთ წანდილისთვის, კორკოტისთვის ხორბლის ჩალბობაზე. ჩვენ შეგვიძლია ამ მდგომარეობამდე ხორბალი მივიყვანოთ ხანგრძლივი დუღილითაც, მაგრამ ბევრად უკეთესია მისი ჩალბობის პროცესის გამოყენება, როგორც უსაფრთხოების ზომის,“- მოცემულ საკითხზე მარი მალაზონიამ საქართველოს პირველი არხის გადაცემაში „პირადი ექიმი - მარი მალაზონია“ ისაუბრა.

წყარო:​ „პირადი ექიმი - მარი მალაზონია“

წაიკითხეთ სრულად