„სუფრასთან რომ მიგაქვს ბანანი, ის აუცილებლად გარეცხილი უნდა იყოს,“ - კვების ექსპერტი ლია ბერიკაშვილი

„სუფრასთან რომ მიგაქვს ბანანი, ის აუცილებლად გარეცხილი უნდა იყოს,“ - კვების ექსპერტი ლია ბერიკაშვილი

კვების ექსპერტმა ლია ბერიკაშვილმა საკვები პროდუქტების შენახვისას ჰიგიენის წესების ზედმიწევნად დაცვის მნიშვნელობაზე ისაუბრა. მან კვერცხისა და ხილის შენახვისა და სერვირების წესები გაგვაცნო:

​კვერცხი, რა თქმა უნდა, მაცივარში უნდა იყოს. ისიც ვიცით, კვერცხს რომ გავრეცხავთ, კარგად თუ არ გავაშრეთ, ის მაცივარში გაფუჭდება. კვერცხის ჩასადები ყოველი შელაგების დროს გავრეცხოთ. გამოყენების წინ კვერცხი აუცილებლად უნდა გაირეცხოს და ხელებიც უნდა დაიბანოთ. რაც შეეხება კონტეინერს, რაშიც ჩალაგებულია კვერცხი, ყოველი ახალი პარტიის შელაგების დროს აუცილებლად გავრეცხოთ ძმრიანი, სოდიანი საწმენდით. არაფრით არ შეიძლება, რომ კვერცხის ჩასადებში შემდგომ შევინახოთ ლიმონი.“

ლია ბერიკაშვილის თქმით, სუფრაზე ხილის ერთად დალაგებისას თითოეული პროდუქტი საგულდაგულოდ უნდა გავრეცხოთ:

„თუ დააკვირდებით, ხშირ შემთხვევაში ​ბანანი, ფორთოხალი, ვაშლი, ყველაფერი ერთად ულაგიათ. ნახევარზე მეტს გარეცხილი აქვს ვაშლი, არც ბანანი, არც ფორთოხალი გარეცხილი არ არის. რა მნიშვნელობა აქვს მაშინ ვაშლის გარეცხვას? სუფრასთან რომ მიგაქვს ბანანი, ის აუცილებლად გარეცხილი უნდა იყოს. თქვენ ხელს ჰკიდებთ გარეკანს, რომელიც არის დაბინძურებული.“

„მაცივარში შენახვამდე პროდუქტებს ​თუ გავრეცხავთ, კარგად უნდა გავამშრალოთ. სუფრასთან მიტანამდე მაინც აუცილებელია ამ პროდუქტების გარეცხვა. პრობლემაა ისიც, რომ იშვიათად კითხულობენ ადამიანები ეტიკეტს, არ ნახულობენ, სადამდე აქვს პროდუქტს შენახვის ვადა,“ - აღნიშნულ საკითხებზე ლია ბერიკაშვილმა ტელეკომპანია „GDS”-ის გადაცემაში „შუადღე GDS-ზე“ ისაუბრა.

წყარო: ​„შუადღე GDS-ზე“

არ დაგავიწყდეთ !!!

Momsedu.ge-მ თქვენთვის შექმნა ახალი სივრცე. გაწევრიანდით ჯგუფში ჯანმრთელობა

„მომზადებული კერძი ორ საათზე მეტხანს არ უნდა დაყოვნდეს ოთახის ტემპერატურაზე,“ - მიხეილ ბეღ...
​სურსათის უვნებლობის ექსპერტმა მიხეილ ბეღელაძემ მაცივარში პროდუქტების შენახვის წესების შესახებ ისაუბრა და აღნიშნა, რომ მათი დაცვა აუცილებელია:„მაცივარში პროდუქტის შენახვას თავისი წესები აქვს. მაცივრის...

შეიძლება დაინტერესდეთ

„კარგი იქნებოდა, რომ მშობლები ადრეული ასაკიდან გვასწავლიდნენ საკუთარი თავის მიმართ მიმტევებლობას,“- ფსიქოლოგი ირინა ტაბუციძე

ფსიქოლოგმა ირინა ტაბუციძემ თვითთანაგრძნობისა და საკუთარი თავისადმი მიმტევებლობის გამოვლენის მნიშვნელობაზე ისაუბრა:

„უნდა ვიყოთ მიმტევებლები საკუთარი თავის მიმართ. კარგი იქნებოდა, რომ ამას მშობლები გვასწავლიდნენ ადრეული ასაკიდან. მაგალითად, საბავშვო ბაღში ან სკოლაში კონფლიქტი მოუვიდა ბავშვს მეგობართან, მაღალი ემოციური ინტელექტის მქონე დედა და მამა ასეთ დროს ბავშვს აუხსნიდა, რომ ხდება ასეთი სიტუაციები და მოდი, ახლა მოვიფიქროთ, როგორ გამოვიდეთ ამ სიტუაციიდან, როგორ დავამყაროთ კომუნიკაცია უკეთესად, როგორ შემოვირიგოთ შენი მეგობარი, როგორ გამოვასწოროთ ეს ყველაფერი. რაღაც გზებს უნდა გვასწავლიდნენ მშობლები.

ხანდახან ხდება ასე, რომ ძალიან მკაცრია მშობელი. არ გამოვიდა? შენი ბრალია! ასევე არის მეორე უკიდურესობა, რომ ის არის ცუდი და შენ არაფერში დამნაშავე არ ხარ. ორივე არის აღზრდის მახინჯი, რადიკალური გზა. ადამიანი ამისგან დისკომფორტს იღებს. შემდეგ გვიწევს მეტი წვალება.

ზრდასრულ ასაკში საკუთარ თავს შეგიძლია უთხრა, რომ კი, ეს ასეა, მაგრამ შენ მაინც კარგი ხარ. ჩვენ რაც უნდა მოვინდომოთ, რომ კარგად ვიქცეოდეთ და იდეალურები ვიყოთ, ერთია, რომ არ გამოგვდის და მეორეა, რომ ახლობლებს და მეგობრებს ვუყვარვართ ისეთები, როგორებიც ვართ. დასვით კითხვა: იგივე შეცდომა ჩემს მეგობარს რომ დაეშვა, რას ვეტყოდი? იმის მიმართ, რა თქმა უნდა, უფრო მიმტევებლები ვართ, ვიდრე საკუთარი თავის მიმართ. ის ტექსტები, რასაც სხვას ეტყოდით რეალურად თქვენია და თქვენთვისაა,“- მოცემულ საკითხზე ირინა ტაბუციძემ ტელეკომპანია „იმედის“ გადაცემაში „დილის შოუ“ ისაუბრა.

წყარო: ​„დილის შოუ“ 

წაიკითხეთ სრულად