Baby Bag

„შფოთვის ხარისხის დასაქვეითებლად ბავშვებს სჭირდებათ ადეკვატური რაოდენობით თუთია,“- მარი მალაზონიას რეკომენდაცია

ნუტრიციოლოგმა მარი მალაზონიამ ბავშვებში შფოთვის ხარისხის დასაქვეითებლად სასარგებლო პროდუქტები დაასახელა:

„მე ვისაუბრებ იმ პროდუქტებზე, რომლებიც აუცილებლად უნდა გავითვალისწინოთ. შფოთვის ხარისხის დასაქვეითებლად ბავშვებს სჭირდებათ ადეკვატური რაოდენობით თუთია. ეს ელემენტი დაასახელეს პირველ ადგილზე იმ ქიმიური რეაქციების გამო, რომელიც წინ უძღვის შფოთვას. თუთიის წყარო არის სხვადასხვა სახის თხილეული, თევზეული, სხვადასხვა სახის თესლი: გოგრის, მზესუმზირის. ასევე მნიშვნელოვან წყაროდ გამოყვეს სხვადასხვა სახის B ჯგუფის ვიტამინი: B1, B6, B12 ვიტამინი. B ჯგუფის ვიტამინის წყაროდ შეგვიძლია დავასახელოთ სხვადასხვა ჯგუფის მარცვლეული, ბურღულეული: ბრინჯი, შვრია, პარკოსნები.

საგანგებოდ უნდა გამოვყოთ რკინის შემცველი პროდუქტები, უპირველეს ყოვლისა, წითელი ხორცი, რომელიც სწორი გამოყენების შემთხვევაში მოზარდ ორგანიზმს და მის ტვინს სჭირდება. ახლა, სეზონზე ჩვენს მიწაზე მოყვანილი ატამი კარგია, ისპანახი კარგია. არ დაგვავიწყდეს D ვიტამინი, რომელიც არის თევზეულშიც და რძის ნაწარმშიც. უნდა გავითვალისწინოთ ომეგა 3, რომელიც არის თევზეულში. რაც მთავარია, გავითვალისწინოთ მზა სახით ჩვენი მეგობარი ბაქტერიები, ანუ პრობიოტიკები, მათთვის საკვები პრებიოტიკები და მათი გარდაქმნის პროდუქტები - პოსტბიოტიკები. ეს არის ის ძირითადი ჯგუფები, რომლებიც სასიცოცხლოდ მნიშვნელოვანია ჩვენი ჯანმრთელობისთვის. მარცვლეულში განსაკუთრებით მნიშვნელოვანია მაგნიუმის როლის გათვალისწინება, რომელიც ბავშვებში შფოთვის ხარისხს აქვეითებს,“- მოცემულ საკითხზე მარი მალაზონიამ საქართველოს პირველი არხის გადაცემაში „პირადი ექიმი - მარი მალაზონია“ ისაუბრა.

წყარო: ​„პირადი ექიმი - მარი მალაზონია“

შეიძლება დაინტერესდეთ

„მოზარდებს, ბავშვებს და ზრდასრულებს სეზონზე ფეიხოას აქტიურად მირთმევისკენ მოვუწოდებთ“ - ნუტრიციოლოგი ნაია ლატარია

„მოზარდებს, ბავშვებს და ზრდასრულებს სეზონზე ფეიხოას აქტიურად მირთმევისკენ მოვუწოდებთ“ - ნუტრიციოლოგი ნაია ლატარია

ნუტრიციოლოგმა ნაია ლატარიამ სეზონური ხილის სარგებლიანობაზე ისაუბრა და აღნიშნა, რომ სეზონზე ფეიხოას მიღება მოზარდების, ბავშვებისა და ზრდასრულებისთვის ძალიან სასარგებლოა:

„ფეიხოა მართლაც უნიკალური ხილია. მასში მაღალია იოდის შემცველობა, რის გამოც ენდოკრინოლოგებს განსაკუთრებით გვიყვარს. იოდდეფიციტური დაავადებების პროფილაქტიკისთვის ძალიან მნიშვნელოვანია ფეიხოას მიღება.​ მოზარდებს, ბავშვებს და ზრდასრულებს სეზონზე ფეიხოას აქტიურად მირთმევისკენ მოვუწოდებთ. ფეიხოა საკმაოდ მდიდარია C ვიტამინით. მასში C ვიტამინი ციტრუსებზე არანაკლები რაოდენობით გვხვდება. C ვიტამინის დანამატის სახით მიღებას სჯობს სეზონური ხილი მივირთვათ.“

ნაია ლატარიას თქმით, ის ფეიხოას კომპოტის სახით შენახვას არ ემხრობა:

„დიასახლისებს არ მოვუწოდებდი ფეიხოას კომპოტის სახით შენახვისკენ მასში შაქრის დიდი დანამატის გამო. კომპოტის სახით ფეიხოა შეგვიძლია სახელდახელო სახით მივიღოთ, რომელიც სრულიად უშაქროთ შეგვიძლია მოვამზადოთ და შემდგომ გემოვნებით თაფლი დავამატოთ. შეგვიძლია ფეიხოა ცოცხალი სახით გავყინოთ. ის დაახლოებით ექვს თვემდე გაგვიძლებს. ფეიხოას შენახვა შეგვიძლია გატარებული სახით. შაქრის შემცველობა უნდა იყოს 80:20-ზე.“

„ფეიხოა შეგვიძლია შევინახოთ თაფლითაც. ასევე შესაძლებელია მისი შენახვა უშაქროდ და უთაფლოდ. შემდეგ გამოყენებისას დავამატოთ შაქარი და თაფლი. ასე უფრო დავიცავთ ზომიერებას. ​მე პირადად ყველას მოვუწოდებ, რომ ფეიხოა მიირთვან სეზონზე. გაზაფხულზე და ზაფხულში კი ის სეზონური ხილი მიირთვან, რომელიც არის სეზონზე,“ - აღნიშნულ საკითხზე ნაია ლატარიამ ტელეკომპანია „რუსთავი 2“-ის გადაცემაში „დილა მშვიდობისა საქართველო“ ისაუბრა.

წყარო: ​„დილა მშვიდობისა საქართველო“

წაიკითხეთ სრულად