Baby Bag

გემრიელი პასკის მომზადების მარტივი რეცეპტი პროფესიონალი შეფმზარეულისგან

შეფმზარეულმა საბა იჩქიტიძემ ტელეკომპანია „იმედის“ გადაცემაში „იმედის დღე“ მარტივი რეცეპტით გემრიელი პასკა მოამზადა:

ჩემი პასკის მთავარი ინგრედიენტი არის ის, რომ უნდა იყოთ ძალიან კარგ ხასიათზე. პასკას როდესაც აკეთებთ, მაქსიმალურად კარგი ხასიათი უნდა შეინარჩუნოთ იმისთვის, რომ გამოვიდეს ძალიან გემრიელი პასკა. პირველი ნაბიჯი არის ის, რომ უნდა მოვამზადოთ პურის დედა, იმისთვის, რომ პასკის ცომი ამოვიდეს. ნახევარ ლიტრა რძეს ვასხამთ. რძე უნდა იყოს აუცილებლად თბილი. შემდეგ ვამატებთ მშრალ საფუარს. ნახევარ ლიტრა რძეზე უნდა დავამატოთ 7 ჩაის კოვზი საფუარი. დაახლოებით 2 წუთის განმავლობაში უნდა ვურიოთ კარგად, რომ საფუარი გაიხსნას. დავამატოთ ერთი ჩაის კოვზი მარილი და შაქარი. აუცილებლად უნდა დავამატოთ 4-5 კოვზი ფქვილიც. 30-40 წუთით შევინახოთ, რომ კარგად ამოფუვდეს. ამის შემდეგ ვამზადებთ ცომს.

დაგვჭირდება 15 ცალი კვერცხი, 3 კილოგრამი ფქვილი, 600 გრამი გამდნარი კარაქი. უნდა დავამატოთ დაახლოებით 1 ჩაის კოვზი კარდემონი და 1 ჩაის კოვზი ან ცოტა მეტი მუსკატის კაკლის ფხვნილი. ვანილი უნდა დავამატოთ დაახლოებით 50 გრამი და შაქარი 1 კილოგრამი და 200 გრამი. ამ მასას ვაჩერებთ დაახლოებით 3-4 საათის განმავლობაში. ამოფუების შემდეგ კარგად უნდა ჩავზილოთ. შემდეგ ვაჩერებთ დაახლოებით 2-3 საათი. ბოლო ეტაპზე ცომს ვამატებთ ქიშმიშს, გადავზელთ. გადაზელვის შემდეგ ცომს დავასვენებთ დაახლოებით 30-40 წუთით. შემდეგ გადავიტანთ ფორმებში.

პასკა რომ არ ჩაგივარდეთ, აუცილებელი პირობაა, რომ ღუმელი გაცხელებული გქონდეთ 180 გრადუსზე. გაცხელებულ ღუმელში გამოსაცხობად რომ შედგამთ პასკას, არ უნდა გამოიღოთ დაახლოებით 20-30 წუთის განმავლობაში. არ უნდა მოხვდეს ჰაერი, რათა ტემპერატურა არ დაეცეს. ეს აგდებს პასკას. 30 წუთის შემდეგ შევხედოთ, რა ეტაპზეა პასკა. პასკის მომზადებას სჭირდება დაახლოებით 40-45 წუთი 180 გრადუსზე.

წყარო: ​„იმედის დღე“

🫶🏼 გამოიწერე ამ თვის „ნამუ-ნამუ“ ბეგი კიდევ უფრო მეტი ფასდაკლებით
🔸 79 ლარის ნაცვლად იხდი მხოლოდ 39 ლარს
👀 იჩქარე, რაოდენობა ლიმიტირებულია
R.

შეიძლება დაინტერესდეთ

„ფეხისგულები არის ის მნიშვნელოვანი ადგილი ჩვენს ორგანიზმში, რომელიც გაკაჟებაში იღებს აქტიურ მონაწილეობას,“ - პედიატრი ქეთი შარანგია

„ფეხისგულები არის ის მნიშვნელოვანი ადგილი ჩვენს ორგანიზმში, რომელიც გაკაჟებაში იღებს აქტიურ მონაწილეობას,“ - პედიატრი ქეთი შარანგია

პედიატრმა ქეთი შარანგიამ ზაფხულში ნამიან ბალახზე ფეხშიშველი სიარულის დადებით მხარეებზე ისაუბრა და ბავშვის ჯანმრთელობაზე ფეხისგულების მასაჟის დადებით გავლენას გაუსვა ხაზი:

​ფეხშიშველი სიარული სასურველია არამხოლოდ ნამიან ბალახზე, არამედ ოთახშიც. ამ შემთხვევაში იატაკი უნდა იყოს მხოლოდ ბუნებრივი ხის, ის არ უნდა იყოს ლამინირებული. ფეხისგულები არის ის მნიშვნელოვანი ადგილი, სადაც ძალიან ბევრი რეცეპტორია განლაგებული. მათი აქტივაცია იწვევს სხვადასხვა ორგანოში მსგავსი რეცეპტორების აქტივაციას.“

ქეთი შარანგიას თქმით, ფეხისგულების რეცეპტორების აქტივაცია ხელს უწყობს ბავშვებში ზედა სასუნთქი გზებისა და მწვავე რესპირატორული ინფექციების პრევენციას:

„ძალიან მნიშვნელოვანია ის, რომ მსგავსი რეცეპტორები, როგორიც ფეხისგულებზეა მოთავსებული, არის მოთავსებული ცხვირში. მათი აქტივაცია ხელს შეუწყობს იმას, რომ ბავშვები ​იშვიათად გახდებიან ავად ზედა სასუნთქი გზებისა და მწვავე რესპირატორული ინფექციებით.ძალიან მნიშვნელოვანია ფეხისგულების მასაჟი და სტიმულაცია. ამას აქვს ძალიან დიდი მნიშვნელობა. მით უმეტეს, თუ ეს არის ნამიანი ბალახი, კიდევ უფრო მეტად არის სასურველი. ბავშვი წყლის მსგავს პროცედურებსაც ეჩვევა.“

„როდესაც გაკაჟებაზე ვსაუბრობთ, გაკაჟება არის ორგანიზმის შეგუება მისთვის არახელსაყრელი გარემო პირობებისადმი. არახელსაყრელი პირობა რა შეიძლება იყოს ორგანიზმისთვის?! ეს არის ძალიან დაბალი ან ძალიან მაღალი ტემპერატურა. ​გაკაჟების ძალიან მნიშვნელოვანი მომენტი არის ის, რომ გამოვიყენოთ მზის, ჰაერის და წყლის აბაზანები. ფეხისგულები არის ის მნიშვნელოვანი ადგილი ჩვენს ორგანიზმში, რომელიც გაკაჟებაში იღებს აქტიურ მონაწილეობას. მით უმეტეს, თუ ვეხებით ზაფხულის პერიოდს. ეს არის საუკეთესო პერიოდი გაკაჟებისთვის. არცერთი პერიოდი არ არის ცუდი იმისთვის, რომ გაკაჟება დავიწყოთ,“ - აღნიშნულ საკითხებზე ქეთი შარანგიამ საქართველოს პირველი არხის გადაცემაში „პირადი ექიმი - მარი მალაზონია“ ისაუბრა.

წყარო: ​„პირადი ექიმი - მარი მალაზონია“

წაიკითხეთ სრულად