Baby Bag

6 კულინარიული შეცდომა, რომელსაც ყველაზე გამოცდილი დიასახლისებიც უშვებენ

6 კულინარიული შეცდომა, რომელსაც ყველაზე გამოცდილი დიასახლისებიც უშვებენ

ცნობილმა პედიატრმა ევგენი კომაროვსკიმ 6 კულინარიული შეცდომა დაასახელა, რომელსაც ყველაზე გამოცდილი დიასახლისებიც კი უშვებენ.

  • პროდუქტების გასინჯვა

დიასახლისების დიდი ნაწილი პროდუქტებს სხვადასხვა მიზნით გემოს უსინჯავს. ძალიან დიდი შეცდომაა მოუმზადებელი ნახევარფაბრიკატი პროდუქტების გასინჯვა მასში მარილისა და სანელებლების შემცველობის დასადგენად. ამაზე უფრო საშიშია საკვების გასინჯვა იმ მიზნით, რომ გაიგონ, გაფუჭდა თუ არა ის. ბევრი ქალბატონი გემოს უსინჯავს ცომს, რომელიც უმ კვერცხს შეიცავს. ეს, შესაძლოა, სალმონელოზის წყაროდ იქცეს, რის გამოც, ამ მავნე ჩვევაზე უარი უნდა ვთქვათ.

  • ყველა პროდუქტის დასაჭრელად ერთი დაფის გამოყენება

უმი ხორცის დაფა სხვა პროდუქტებისთვის არ უნდა გამოიყენოთ. სამზარეულოში აუცილებლად უნდა იყოს ცალკე დაფა ხორცის, თევზის, ბოსტნეულისა და მზა პროდუქტებისთვის. უმი და მზა პროდუქტები ერთად არ უნდა დაიჭრას.

  • ფრინველის ხორცის გარეცხვა გამდინარე წყალში

ეს გავრცელებული ჩვევა ძალიან საზიანოა. კამპილობაქტერიოზის ბაქტერია თითქმის ყველა ფრინველის ნაწლავში გვხვდება. ის ადვილად კვდება მაღალი ტემპერატურის ქვეშ, როდესაც პროდუქტის სათანადო თერმული დამუშავება ხდება. ქათმის ხორცის წყლის ჭავლის ქვეშ გარეცხვის დროს, შხეფები სამზარეულოში სხვადასხვა ადგილზე ეცემა, ხვდება ხელებსა და ტანსაცმელზე, რაც ინფიცირების რისკებს ზრდის. ინფიცირების თავიდან აცილებისთვის საკმარისია ხორცის სრულფასოვანი თერმული დამუშავება.

  • კერძების გაგრილება

ჩვეულებრივ დიასახლისები ცხელ კერძებს მაცივარში არ ინახავენ, რათა მისი დაზიანება თავიდან აიცილონ. ისინი კერძს ოთახის ტემპერატურაზე 8-10 საათის განმავლობაში გასაციებლად ტოვებენ, რითაც მასში ბაქტერიების გამრავლების რისკებს ზრდიან. ამ ყოველივეს თავიდან ასარიდებლად კერძი სწრაფად უნდა გააციოთ, თუნდაც ცივ წყალში. ევგენი კომაროვსკის თქმით, 30 გრადუსამდე ტემპერატურაზე, კერძის გასაცილებლად დატოვება მაქსიმუმ 2 საათით შეიძლება, 30 გრადუსზე მაღალ ტემპერატურაზე კი მხოლოდ 1 საათით.

  • ეკონომია სარეცხ ღრუბლებსა და ტილოებზე

ევგენი კომაროვსკის თქმით, სამზარეულოს ტილოებზე მიკრობების კონცენტრაცია 100-ჯერ მაღალია ვიდრე საზოგადოებრივ ტუალეტებში. პედიატრმა ქალბატონებს ურჩია, რომ თუ ისინი ტილოებს ვერ ელევიან, ის თეფშზე დადონ და სულ ცოტა 1 წუთით მიკროტალღურ ღუმელში მოათავსონ. ამგვარად ისინი სტერილიზაციის პროცედურას ჩაატარებენ და ინფექციის პოტენციურ წყაროს გაანეიტრალებენ.

  • ხელების იშვიათად დაბანა საკვების მომზადების პროცესში

ევგენი კომაროვსკის თქმით, დიასახლისები ხშირად ვერ ხვდებიან, რამდენად მნიშვნელოვანია კერძის მომზადებისას ხელების ხშირი დაბანა. მისი თქმით, დიასახლისმა საკვების მომზადების ყველა ეტაპის დაწყებისა და დასრულების შემდეგ ხელი აუცილებლად უნდა დაიბანოს.

წყარო: ​komarovskiy.info 

შეიძლება დაინტერესდეთ

„ჰიპერაქტიურობაში იგულისხმება, რომ ბავშვი ძალიან ბევრს საუბრობს, არ შეუძლია ერთ ადგილზე წყნარად ჯდომა, ბევრს დარბის, მოძრაობს,“ - ნინო მარგველაშვილი

„ჰიპერაქტიურობაში იგულისხმება, რომ ბავშვი ძალიან ბევრს საუბრობს, არ შეუძლია ერთ ადგილზე წყნარად ჯდომა, ბევრს დარბის, მოძრაობს,“ - ნინო მარგველაშვილი

ნეიროფსიქოლოგმა ნინო მარგველაშვილმა ბავშვებში ყურადღების დეფიციტისა და ჰიპერაქტივობის სინდრომის გამოვლენის შესახებ ისაუბრა. მან მშობლებს საინტერესო რჩევები მისცა:

„როდესაც მშობელი ხედავს, რომ რაღაც ისე ვერ არის, როგორც უნდა იყოს ბავშვთან, ​ბავშვი ძალიან აქტიურია, მუდმივად სტარტზეა, ძალიან ბევრს ლაპარაკობს, ეჭრება საუბარში, არ არის ორგანიზებული, არ შეუძლია ერთ აქტივობაზე კონცენტრაცია, ჩემი რჩევა იქნება, რომ მშობელი მხოლოდ პედიატრს ნუ ენდობა. ამ შემთხვევაში მშობელმა პედიატრთან ერთად აუცილებლად უნდა მიიყვანოს ბავშვი ფსიქოლოგთან, რათა მოხდეს მისი უმაღლესი ფსიქიკური ფუნქციების შეფასება.“

ნინო მარგველაშვილმა ქცევის იმ გამოხატულებებზეც ისაუბრა, რაც ყურადღების დეფიციტისა და ჰიპერაქტივობის სინდრომის შემთხვევაში ზედაპირულად ვლინდება:

„ქცევის მთავარი გამოხატულება, რაც ჩანს ზედაპირზე, არის ის, რომ ​ბავშვი არის უყურადღებო, არ არის ორგანიზებული, ხშირად ავიწყდება მასწავლებლის ინსტრუქცია, კარგავს ნივთებს, არ შეუძლია, რომ ერთ აქტივობას ბოლომდე მიჰყვეს. ჰიპერაქტიურობაში იგულისხმება, რომ ბავშვი ძალიან ბევრს საუბრობს, არ შეუძლია ერთ ადგილზე წყნარად ჯდომა, მუდამ სურს, რომ თითებით რაღაც ითამაშოს, ფეხი რაღაცას მიადოს. ის ბევრს დარბის, მოძრაობს. იმპულსურობაში იგულისხმება, რომ ადამიანს არ აქვს თვითკონტროლის შესაძლებლობა. მას არ შეუძლია რიგის დაცვა. კლასში სანამ მასწავლებელი კითხვას დაასრულებს, მანამდე აქვთ პასუხი. ეს ყველაფერი არის ის, რაც ზედაპირზეა.“

„ქცევის პრობლემა ზედაპირია. ამის ქვეშ ძალიან ბევრ გამოწვევასთან აქვთ საქმე მშობლებსა და ბავშვს. ​ძალიან ხშირია ამ ბავშვებში სპეციფიკური დასწავლის დარღვევა. უმეტესად ეს არის მართლწერის პრობლემა, ბავშვებს უჭირთ საკუთარი აზრის ფურცელზე გადატანა, უძნელდებათ მათემატიკური კალკულაციები. ერთ-ერთი მთავარი, რასაც ფსიქოლოგი გამოიკვლევს, არის: აქვს თუ არა ბავშვს პრობლემა აღმასრულებელ ფუნქციებში. ეს არის ის, რაც ყველაზე ბოლოს მწიფდება ჩვენს თავის ტვინში. ეს არის მიზნის დასახვა და მისი მიყოლა, რომ როდესაც ახალი სტიმული შემოდის, გადავლახოთ, იმიტომ, რომ მიზნისკენ მივდივართ. სამწუხაროდ, ასეთ ბავშვებს უჭირთ მიზნის ბოლომდე მიყოლა. მათ ასევე აქვთ დროის შეგრძნების პრობლემა. უჭირთ, რომ სწორად შეაფასონ დრო. ხშირად დეტალებს არ აქცევენ ყურადღებას. მათ ძალიან უჭირთ დავალების დაწყება. ყველაფერს აკეთებენ, რომ გადაავადონ დავალების დაწყება. ბავშვი ექვს ან შვიდ სიმპტომს მაინც უნდა აკმაყოფილებდეს, სხვადასხვა გარემოში უნდა ვლინდებოდეს ქცევა და ეს აუცილებლად უნდა უშლიდეს ხელს ყოველდღიურ ფუნქციონირებაში, რომ დაისვას ყურადღების დეფიციტისა და ჰიპერაქტივობის სინდრომის დიაგნოზი,“ - აღნიშნულ საკითხებზე ნინო მარგველაშვილი საქართველოს პირველი არხის გადაცემაში „კომუნიკატორი“ ისაუბრა.

წყარო: ​„კომუნიკატორი“

წაიკითხეთ სრულად