Baby Bag

„ბედნიერებაა გახდე მშობელი: იპოვე შენი ბედნიერება,“- რეპროდუქტოლოგი არსენ გვენეტაძე

„ბედნიერებაა გახდე მშობელი: იპოვე შენი ბედნიერება,“- რეპროდუქტოლოგი არსენ გვენეტაძე

გინეკოლოგმა და რეპროდუქტოლოგმა არსენ გვენეტაძემ პაციენტის პრობლემის წარმატებით დაძლევაში ექიმის უდიდესი როლის შესახებ ისაუბრა:

„რატომ ვამბობ, ათჯერ რომ დავიბადო, ათივეჯერ ექიმი და რეპროდუქტოლოგი ვიქნები-თქო? მე ვამბობ, რომ სიმშვიდის ბედნიერებაა რეპროდუქტოლოგია. როდესაც კარგად უხსნი ყველაფერს, კარგად უსმენ ადამიანს, ის შინაგანად მშვიდდება და რაც უნდა რთული იყოს პრობლემა, ის უკეთესად ეგუება. შვილი ერთ-ერთი შესაძლო მიზანია ცხოვრებაში, მაგრამ შვილი ყველაფერი არ არის. ის ერთ-ერთია ამ გზაზე.

ცხოვრება, ემოცია, თუნდაც ერთი დღის არგაშვება შფოთვაში, რა იქნება ხვალ ან პესიმისტურ განწყობაში არის მნიშვნელოვანი. ერთმა პაციენტმა მითხრა, ექიმმა მითხრა, სად იყავი ამდენ ხანს? 47 წლის ასაკში რომ გათხოვდი, ადრე უნდა გათხოვილიყავი და შვილებიც გეყოლებოდაო. თქვენ ჩემთან მოდიხართ იმიტომ, რომ გაიგოთ, რა იცის მედიცინამ და თქვენამდე მე ეს მშვიდად მოვიტანო, რომ თქვენი ცხოვრების ხარისხი უკეთესი გახდეს.

მერე არის ფინალი, როდესაც ამდენი დაბადებული ბავშვის მშობლები სადღაც გხვდებიან. ერთ-ერთი პაიენტი მოვიდა, 5 თვის ფანტასტიკური გოგონა ეჭირა, მითხრა: „აქ რომ მოვდიოდით, გამახსენდა, როგორი დაძაბული ვიყავი და ახლა როგორი გამარჯვებული და ამაყი მოვედი, ბავშვი მიჭირავს და მოვედი, რომ გაჩვენოთ.“ აი, ბედნიერება, აი, სიხარული. ბედნიერებაა გახდე მშობელი: იპოვე შენი ბედნიერება,“ - მოცემულ საკითხზე არსენ გვენეტაძემ ტელეკომპანია „ფორმულას“ გადაცემაში „დილა ფორმულაზე“ ისაუბრა.

წყარო:​ „დილა ფორმულაზე“ 

შეიძლება დაინტერესდეთ

„ტკბილისადმი მიდრეკილება ბავშვს მუცლად ყოფნის პერიოდში ეწყება,“- ნუტრიციოლოგი რუსუდან კვანჭახაძე

„ტკბილისადმი მიდრეკილება ბავშვს მუცლად ყოფნის პერიოდში ეწყება,“- ნუტრიციოლოგი რუსუდან კვანჭახაძე

ნუტრიციოლოგმა რუსუდან კვანჭახაძემ ბავშვებში ტკბილეულისადმი მიდრეკილების საკითხზე ისაუბრა და მშობლებს საინტერესო რჩევები მისცა:

„ბავშვის კვება, პირველ რიგში, არის სასიამოვნო პროცესი. მისი ხასიათი ძალიან ბევრ ფაქტორზეა დამოკიდებული, ბავშვის ასაკზე, გენეტიკაზე, თანმხლებ დაავადებებზე. ბავშვის კვებასთან დაკავშირებით ჩვენ შეიძლება შეგვექმნას პრობლემები თუდნაც ალერგიულობიდან გამომდინარე და ა.შ. ტკბილისადმი მიდრეკილება ბავშვს მუცლად ყოფნის პერიოდში ეწყება. თუ დედა იღებს დიდი რაოდენობით შაქარს, ბავშვს უყალიბდება ტკბილისადმი მიდრეკილება. მარტო ტკბილეულის მიმართ მიდრეკილებას არ ეხება ეს. არის ძალიან საინტერესო მონაცემები იმის შესახებ, რომ ჯერ კიდევ მუცლად ყოფნის პერიოდში რაიმე ვიტამინის, მინერალის უკმარისობა შემდგომში შეიძლება სერიოზული დაავადებების წინაპირობა იყოს. დედისთვის დიდი რაოდენობით ნახშირწყლების, ტკბილეულის მიღება შეიძლება საზიანო იყოს და გამოიწვიოს გესტაციური დიაბეტი, რომელიც შემდგომ ბავშვებში იწვევს დიდ პრობლემებს.

ბავშვი დაბადებისთანავე იწყებს ნახშირწყლების მიღებას. დედის რძეში არის ლაქტოზა. ბავშვს ტკბილისადმი მიდრეკილება უჩნდება. როდესაც დედა აწვდის ფაფას, ხილს, იქაც შედის ნახშირწყლები და მას ეს მიდრეკილება მთელი ცხოვრების განმავლობაში უჩნდება. ტკბილეული ბავშვისთვის ტაბუ არ უნდა იყოს. ბავშვს რაც უფრო აუკრძალავთ, უფრო მოუნდება. კარგი საქციელისთვის, კარგი სწავლისთვის დედა ხშირად აჯილდოვებს ბავშვს ტკბილეულით. ბავშვი ეჩვევა ამ ყველაფერს. ტკბილეული იწვევს კარიესს პირის ღრუში. კარიესმა შემდგომში შეიძლება გამოიწვიოს კუჭ-ნაწლავის დარღვევები. როდესაც ბავშვი აცნობიერებს, რომ ჭარბი წონა აქვს მეგობრებთან შედარებით, მას უნდა, რომ თავი დაანებოს დიდი რაოდენობით ტკბილეულის მირთმევას, მაგრამ აღარ შეუძლია.

ორ წლამდე არ არის მიზანშეწონილი, რომ ბავშვს მივაწოდოთ შაქარი. ტკბილისადმი მიდრეკილებას აქვეითებს ქრომი, ასევე დარიჩინი. რატომ არის, რომ ნამცხვარში ხშირად სწორედ დარიჩინს ვუმატებთ? სწორედ ამ მიზეზით,“- მოცემულ საკითხზე რუსუდან კვანჭახაძემ ტელეკომპანია „რუსთავი 2“-ის გადაცემაში „დილა მშვიდობისა საქართველო“ ისაუბრა.

წყარო:​ „დილა მშვიდობისა საქართველო“ 

წაიკითხეთ სრულად