Baby Bag

რატომ ვითარდება ლორდოზი, რა სიმპტომებით ხასიათდება და როგორ ხდება დიაგნოზის დასმა?

რატომ ვითარდება ლორდოზი, რა სიმპტომებით ხასიათდება და როგორ ხდება დიაგნოზის დასმა?

რატომ ვითარდება ლორდოზი, რა სიმპტომებით ხასიათდება და როგორ ხდება დიაგნოზის დასმა? - ამ და სხვა საკითხებზე ​MomsEdu.ge-ს ბავშვთა ორთოპედი ამირან შარაბიძე ესაუბრა.

- რატომ ვითარედება ლორდოზი?

- დავიწყოთ განმარტებით - ლორდოზი, ესაა ხერხემლის სვეტის ფიზიოლოგიური მრუდი, რომელიც შედრეკილია სხეულისკენ. ფიზიოლოგიურად არსებობს ორი, წელის და კისრის ლორდოზი. როდესაც ეს ნადრეკი ზომაზე მეტია, უწოდებენ ჰიპერლორდოზს, როდესაც მცირე - ჰიპოლორდოზს. ყველაზე მეტად გავრცელებულია წელის, ანუ ლუმბალური ჰიპერლოდოზი. ის შეიძლება იყოს კონსტიტუციური, თანდაყოლილი, როგორც ანატომიური თავისებურება ან შეძენილი, რომელიც გარკვეული პათოლოგიის ან ხელშემწყობი ფაქტორის გამო ვითარდება.

შეძენილი ლუმბალური ჰიპერლორდოზის გამომწვევი ბევრი მიზეზი არსებობს: კუნთების ჰიპოტონია, ხერხემლის კომპენსაციურიგამრუდება, ბავშვის ჩონჩხის სწრაფი ზრდა, მენჯ-ბარძაყის სახსრების დისპლაზია ან მალფორმაცია, სხეულის ხანგრძლივად არასწორ პოზიციაში ყოფნა, მალთაშუა თიაქარი, სიმსივნური წარმონაქმნები, ინფექციური ან ნევროლოგიური დაავადებები, რაქიტი და სხვა ოსტეოარტიკულარული დაავადებები.

შეძენილი ლუმბალური ჰიპერლორდოზის გამომწვევი მიზეზი ასევე შეიძლება გახდეს ორსულობა, ჭარბი წონა ან სიმსუქნე, ზურგის ტრავმები, მაღალქუსლიანი ფეხსაცმლის ხშირი და ხანგრძლივი გამოყენება, კუნთების სისუსტე, ოსტეოპოროზი.

- რა სიმპტომებით ხასიათდება?

- ზომიერად გამოხატული ჰიპერლორდოზი უხშირესად უსიმპტომოდ მიმდინარეობს და ის შეიძლება შეუმჩნეველიც კი დარჩეს. თუმცა, მკვეთრად გამოხატული ფორმის არსებობისას, წელის მალების კომპრესია დროთა განმავლობაში იწვევს ლოკალურ, განმეორებად ანთებებს, დაბუჟების და ტკივილის შეგრძნებას ზურგის, ზედა და ქვედა კიდურების არეში.

- როგორ ხდება დიაგნოზის დასმა?

- დიაგნოზის დასმა ხდება კლინიკური გასინჯვის საფუძველზე, რაც პირველ რიგში, გულისხმობს ორთოპედის მიერ ტანდეგობის გულდასმით შეფასებას, დეფორმაციის ზონების და ხარისხის ზუსტ განსაზღვრას, ამის შემდეგ დიაგნოზი უნდა დადასტურდეს ხერხემლის სვეტის რენტგენოლოგიური კვლევით. თუმცა, მეორადი პირელორდოზი გამოხატული კლინიკური ნიშნით, მოითხოვს უფრო ღრმა კვლევას, რათა დადგინდეს მისი გამომწვევი ზუსტი მიზეზი და განისაზღვროს მკურნალობის შემდგომი ტაქტიკა.

- როგორ მკურნალობენ მას?

- მკურნალობის მეთოდი ინდივიდუალურად ირჩევა და ის დიდწილად დამოკიდებულია დაავადების გამომწვევ მიზეზზე, თუმცა, ზოგადად ის მიმართულია სიმპტომების შემცირებისკენ. ესენია: ანალგეზიური, მიორელაქსაციური და ანთების საწინააღმდეგო პრეპარატები. ჭარბწონიანობის შემთხვევაში წონის კორექცია, კინეზოთერაპია, კუნთების ელასტიურობის და ძალის შენარჩუნების მიზნით. ზოგიერთ შემთხვევაში შესაძლებელოა საჭირო გახდეს სპეციალური კორსეტის გამოყენება, რათა თავიდან იქნეს აცილებული დაავადების შემდგომი გამწვავება. იშვიათად საჭირო ხდება ქირურგიული ჩარევა, რათა მოხდეს გამომწვევი მიზეზის მოშორება.

თუმცა, მკურნალობაზე მარტივი გზაა დაავადების პრევენცია, რაც გულისხმობს: სხეულის არასწორ პოზიციაში ხანგრძლივად ყოფნის თავიდან არიდებას, წონის კონტროლს, რეგულარულ ვარჯიშს კუნთოვანი ტონუსის შენარჩუნების მიზნით, მაღალქუსლიანი ფეხსაცმელის ხანგრძლივად და ხშირად გამოყენებისგან თავის შეკავებას.

ესაუბრა მარიამ ჩოქური 

შეიძლება დაინტერესდეთ

ტოპ 10 საკვები პროდუქტი, რომლებიც წონაში სწრაფად მატებას იწვევს

ტოპ 10 საკვები პროდუქტი, რომლებიც წონაში სწრაფად მატებას იწვევს

მედიაპორტალი MomsEdu.ge ტრადიციულ რუბრიკას - ენდოკრინოლოგის რეკომენდაციებს წარმოგიდგენთ. ამჯერად ენდოკრინოლოგ-ნუტრიციოლოგი თინათინ კაჭარავა ტოპ 10 საკვებ პროდუქტზე მოგაწვდით ინფორმაციას, რომლებიც წონაში სწრაფად მატებას იწვევენ.

ჭარბი წონა და სიმსუქნე ყოველდღიურად უფრო მეტი და მეტი ადამიანის პრობლემა ხდება. დღეს ჩამოვთვალოთ ჯანმრთელობისთვის საზიანო ის 10 პროდუქტი, რომლებიც იწვევენ კილოგრამების სწრაფ მატებას.

  • ნაღების კარაქი - შეიცავს 60-70% „ცუდ“ ცხიმებს. კარაქიანი პური ერთ-ერთი ყველაზე მავნებელი პროდუქტია ორგანიზმისთვის.
  • მაიონეზი - არ შეიცავს არც ერთ სასარგებლო ნივთიერებას, დამატებული აქვს სინთეზური დანამატები, რომლებიც ხანგრძლივად რჩება ჩვენს ორგანიზმში.
  • ჩიფსი - შეიცავს ძალიან დიდი რაოდენობით მარილს და ცხიმს, რომლებიც ძალიან საზიანოა გულ-სისხლძარღვთა სისტემისთვის.
  • შემწვარი ხორცი - შეიცავს დაახლოებით 30-40% ცხიმს, რაც მავნებელია ორგანიზმისთვის.
  • ტკბილეულები, პურ-ფუნთუშეული - დიდი რაოდენობით შაქრის შემცველობის გამო მავნებელია ორგანიზმისთვის, ასევე ისინი შეიცავს დიდი ოდენობით საფუარს, რაც ზედმეტი კილოგრამების დაგროვების წინაპირობაა.
  • ცხიმიანი რძის ნაწარმი - ცხიმის მაღალი შემცველობის გამო იწვევს წონის სწრაფ მატებას.
  • ძეხვეული და სოსისი - დიდი რაოდენობით ცხიმთან ერთად შეიცავს მარილს, სოიოს, სპეციალურ სუნელებს.
  • ტკბილი გაზიანი სასმელები - ორგანიზმის ერთ-ერთი ყველაზე დიდი მტერი, შეიცავს შაქარს განუზომელი რაოდენობით და დიდი წვლილი მიუძღვის წონის მატებაში.
  • შემწვარი კარტოფილი - დღის მანძილზე 1 თეფში შემწვარი კარტოფილი უდრის მომატებულ კილოგრამებს თქვენი ორგანიზმისთვის.
  • ალკოჰოლი - ანელებს მეტაბოლიზმს, ასეთ დროს ჩერდება ცხიმების წვა, ხდება კუნთური მასიდან ენერგიის გამოყენება, შედეგად კი მცირდება კუნთური მასა და იმატებს ორგანიზმში ცხიმის შემცველობა.

​ბოლოს ხაზგასმით უნდა აღვიშნოთ, რომ წონის მატება შეიძლება გამოიწვიოს ნებისმიერმა პროდუქტმა, თუ მას გამოვიყენებთ განუზომელი რაოდენობით. უნდა გვახსოვდეს, რომ ორგანიზმის ყველაზე დიდი მტერი არის „ფასტფუდი“ (სწრაფი კვება) და ტკბილი გაზიანი სასმელები, რომლებიც იწვევს წონის მომენტალურ მატებას!

​გისურვებთ ჯანმრთელობას!


​ენდოკრინოლოგ-ნუტრიციოლოგი თინათინ კაჭარავა

    წაიკითხეთ სრულად