Baby Bag

„ახალგაზრდობის ელექსირი“ - რა იწვევს კანის დაბერებას და როგორ შევამციროთ ეს პროცესი?

„ახალგაზრდობის ელექსირი“ - რა იწვევს კანის დაბერებას და როგორ შევამციროთ ეს პროცესი?

„ახალგაზრდობის ელექსირი“, - ამ სათაურით ექიმის ზაზა თელია სოციალურ ქსელში პოსტს აქვეყნებს. გთავაზობთ მის ჩანაწერს:

„დაბერების საწინააღმდეგო პროდუქტი ბუნებაში არ არსებობს!!!!!!

ბევრი რამ იწვევს კანის დაბერებას. არსებობს რაღაცები, რასაც ვერ შევცვლით (ნატურალური დაბერება, შინაგანი დაბერება) და არსებობს რაღაცები, რისი შეცვლითაც ზეგავლენას მოვახდენთ და შევამცირებთ დაბერების პროცესს.

ნატურალურ დაბერებას და შინაგან დაბერებას (natural aging, „intrinsic aging“) ვერაფერს მოვუხერხებთ - ეს ბუნებრივი პროცესია, მაგრამ შესაძლებელია სხვა ტიპის დაბერებაზე ვიმოქმედოთ, რომელსაც ნაადრევი დაბერება ეწოდება (premature aging) და ის გარემო ფაქტორებით და ცხოვრების წესით არის განპირობებული („extrinsic aging“).
პრევენციული ზომების მიღებით ჩვენ შეგვიძლია შევამციროთ ამ ტიპის დაბერების პროცესი:
1. ნაადრევ დაბერებაში ყველაზე დიდ როლს თამაშობს მზე. ამიტომ მნიშვნელოვანია მზის სხივებისგან რუტინული დაცვა, ყოველდღიურად. არ აქვს მნიშვნელობა, ზღვის სანაპიროზე ვიმყოფებით თუ დავრბივართ. 15 წუთით ადრე მზეზე გასვლის წინ გამოიყენეთ მზისდამცავი - SPF30, UVA + UVB;
2. კანის ფერის გასამუქებლად სჯობს, გამოიყენეთ ავტო-გასარუჯი (self-tanner), ვიდრე გაირუჯოთ მზეზე ან სოლარიუმში. მზეზე ყოველი გარუჯვის დროს თქვენი კანი ნაადრევად ბერდება;
3. დაანებე თავი მოწევას. თამბაქო აჩქარებს დაბერების პროცესს, არამარტო კანის, არამედ მთელი ორგანიზმის. ის აჩენს ნაოჭებს;
4. თავიდან აირიდეთ ხშირი სახის მიმიკების მიღება. ამით თქვენ ახდენთ სახის კუნთების შეკუმშვას და წლების განმავლობაში ვითარდება ხაზები. გამოიყენეთ მზის სათვალე მზეზე ყოფნის დროს;
5. ჭამეთ ჯანსაღის, ბალანსირებული საკვები. სხვადასხვა კვლევებით დადგენილია, რომ ბევრი ახალი ხილის და ბოსტნეულის მიღებით ხდება კანის დაზიანების პრევენცია, რომელიც ნაადრევ დაბერებას უწყობს ხელს; ასევე რამდენიმე კვლევამ აჩვენა, რომ საკვების მიღება, რომელშიც შედის ბევრი შაქარი, რაფინირებული ნახშირწყლები ხელს უწყობს და აჩქარებს დაბერების პროცესს;
6. შეამცირე ალკოჰოლის მოხმარება. ის ახდენს კანის დეჰიდრატაციას;
7. ივარჯიშე რუტინულად, სისტემატურად კვირაში 4-5-ჯერ. კვლევებით დადგენილია, რომ ვარჯიში ახდენს იმუნური სისტემის ბუსტირებას, ასევე ცირკულაციის გაუმჯობესებას;
8. გაიწმინდე, დაიბანე კანი ნაზად. სკრაბმა შესაძლოა, გააღიზიანოს კანი. მისი გამოყენება არ არის რეკომენდებული. კანის გაღიზიანება აჩქარებს დაბერების პროცესს. ნაზი დაბანა აშორებს კანიდან ჭუჭყს, მაკიაჟს და სხვა ნივთიერებებს, რომლებმაც შესაძლოა, გააღიზიანოს კანი;
9. დაიბანე სახე დღეში 2-ჯერ და გაოფლიანების შემდეგ. ქუდმა, ჩაფხუტმა ან სხვა ნივთმა შესაძლოა, გააოფლიანოს სახის კანი. რეკომენდებულია სახის დაბანა, რაც შეიძლება სწრაფად გაოფლიანების შემდგომ;
10. გამოიყენეთ სახის დამატენიანებელი ყოველდღიურად. ის „კეტავს“ წყალს კანში, ატენიანებს და იცავს გარე გამაღიზიანებლებისგან. ამით კანი გამოიყურება უფრო ახალგაზრდულად;
11. შეაჩერე კოსმეტიკური პროდუქტების გამოყენება, რომლებიც იწვევს ჩხვლეტის ან წვის შეგრძნებას;
P.S. დაბერების საწინააღმდეგო პროდუქტი ბუნებაში არ არსებობს. არ მოტყუვდეთ. დაიცავით კანი მზისგან და დაიტენიანეთ რუტინულად,“ - წერს ექიმი ზაზა თელია.

არ დაგავიწყდეთ !!!

Momsedu.ge-მ თქვენთვის, ქალებისთვის შექმნა ახალი სივრცე, სადაც ყველაზე მცოდნე დედები იყრიან თავს. ჯგუფის დასახელებაც სწორედ ასეა - „მცოდნე დედების ჯგუფი“, რომლის საშუალებით დედები ერთმანეთს საკუთარ გამოცდილებას გაუზიარებენ. (ჯგუფში გასაწევრიანებლად ნახეთ ბმული - „მცოდნე დედების ჯგუ​ფი“)

შეიძლება დაინტერესდეთ

„ტკბილისადმი მიდრეკილება ბავშვს მუცლად ყოფნის პერიოდში ეწყება,“- ნუტრიციოლოგი რუსუდან კვანჭახაძე

„ტკბილისადმი მიდრეკილება ბავშვს მუცლად ყოფნის პერიოდში ეწყება,“- ნუტრიციოლოგი რუსუდან კვანჭახაძე

ნუტრიციოლოგმა რუსუდან კვანჭახაძემ ბავშვებში ტკბილეულისადმი მიდრეკილების საკითხზე ისაუბრა და მშობლებს საინტერესო რჩევები მისცა:

„ბავშვის კვება, პირველ რიგში, არის სასიამოვნო პროცესი. მისი ხასიათი ძალიან ბევრ ფაქტორზეა დამოკიდებული, ბავშვის ასაკზე, გენეტიკაზე, თანმხლებ დაავადებებზე. ბავშვის კვებასთან დაკავშირებით ჩვენ შეიძლება შეგვექმნას პრობლემები თუდნაც ალერგიულობიდან გამომდინარე და ა.შ. ტკბილისადმი მიდრეკილება ბავშვს მუცლად ყოფნის პერიოდში ეწყება. თუ დედა იღებს დიდი რაოდენობით შაქარს, ბავშვს უყალიბდება ტკბილისადმი მიდრეკილება. მარტო ტკბილეულის მიმართ მიდრეკილებას არ ეხება ეს. არის ძალიან საინტერესო მონაცემები იმის შესახებ, რომ ჯერ კიდევ მუცლად ყოფნის პერიოდში რაიმე ვიტამინის, მინერალის უკმარისობა შემდგომში შეიძლება სერიოზული დაავადებების წინაპირობა იყოს. დედისთვის დიდი რაოდენობით ნახშირწყლების, ტკბილეულის მიღება შეიძლება საზიანო იყოს და გამოიწვიოს გესტაციური დიაბეტი, რომელიც შემდგომ ბავშვებში იწვევს დიდ პრობლემებს.

ბავშვი დაბადებისთანავე იწყებს ნახშირწყლების მიღებას. დედის რძეში არის ლაქტოზა. ბავშვს ტკბილისადმი მიდრეკილება უჩნდება. როდესაც დედა აწვდის ფაფას, ხილს, იქაც შედის ნახშირწყლები და მას ეს მიდრეკილება მთელი ცხოვრების განმავლობაში უჩნდება. ტკბილეული ბავშვისთვის ტაბუ არ უნდა იყოს. ბავშვს რაც უფრო აუკრძალავთ, უფრო მოუნდება. კარგი საქციელისთვის, კარგი სწავლისთვის დედა ხშირად აჯილდოვებს ბავშვს ტკბილეულით. ბავშვი ეჩვევა ამ ყველაფერს. ტკბილეული იწვევს კარიესს პირის ღრუში. კარიესმა შემდგომში შეიძლება გამოიწვიოს კუჭ-ნაწლავის დარღვევები. როდესაც ბავშვი აცნობიერებს, რომ ჭარბი წონა აქვს მეგობრებთან შედარებით, მას უნდა, რომ თავი დაანებოს დიდი რაოდენობით ტკბილეულის მირთმევას, მაგრამ აღარ შეუძლია.

ორ წლამდე არ არის მიზანშეწონილი, რომ ბავშვს მივაწოდოთ შაქარი. ტკბილისადმი მიდრეკილებას აქვეითებს ქრომი, ასევე დარიჩინი. რატომ არის, რომ ნამცხვარში ხშირად სწორედ დარიჩინს ვუმატებთ? სწორედ ამ მიზეზით,“- მოცემულ საკითხზე რუსუდან კვანჭახაძემ ტელეკომპანია „რუსთავი 2“-ის გადაცემაში „დილა მშვიდობისა საქართველო“ ისაუბრა.

წყარო:​ „დილა მშვიდობისა საქართველო“ 

წაიკითხეთ სრულად