Baby Bag

შვრია ნამდვილად კარგი არჩევანია საუზმისთვის, მაგრამ უნდა გავითავლისწინოთ რამდენიმე ფაქტორი

შვრია ნამდვილად კარგი არჩევანია საუზმისთვის, მაგრამ უნდა გავითავლისწინოთ რამდენიმე ფაქტორი

მედიაპორტალი MomsEdu.ge ტრადიციულ რუბრიკას - ენდოკრინოლოგის რეკომენდაციებს წარმოგიდგენთ. ამჯერად ენდოკრინოლოგ-ნუტრიციოლოგი თინათინ კაჭარავა მოგაწვდით კომპეტენტურ ინფორმაციას შვრიაზე. 

გასულ კვირას მივიღეთ წერილი, სადაც ჩვენი რუბრიკის მკითხველი აღნიშნავდა, რომ ბოლო სამი თვეა ყოველ დილას მიირთმევს შვრიის ფაფას და აინტერესებდა, რამდენად მართებულია მისი მიდგომა რაციონში შვრიის ფაფის უცვლელობის შესახებ. სწორედ ამიტომ დღეს ვისაუბრებთ  შვრიაზე.

შვრია არის ერთ-ერთი გამორჩეული და სასარგებლო მარცვლოვანი პროდუქტი, რომელიც მნიშვნელოვანი ვიტამინების, მინერალების, ანტიოქსიდანტების წყაროა. შვრია მდიდარია ბოჭკოვანი ნივთიერებით, რითაც კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის გამართულ ფუნქციონირებაში იკავებს მნიშვნელოვან როლს. შვრიის დადებით თვისებებს მიეკუთვნება ასევე ორგანიზმში ქოლესტერინის დონის დარეგულირება.
100 გრამი ნედლი შვრია არის 389 კკალ. და შეიცავს:
  • წყალი 8%
  • ცილა 16,9 გრამი
  • ნახშირწყლები 66,3 გრამი 
  • შაქარი 0 გრამი
  • ბოჭკო 10,6 გრამი 
  • ცხიმი 6,9 გრამი
შვრია ნამდვილად კარგი არჩევანია საუზმისთვის, მაგრამ უნდა გავითავლისწინოთ რამდენიმე ფაქტორი: თუ თქვენ მიირთმევთ მხოლოდ წყალზე დამზადებულ შვრიის ფაფას, მოსალონდელია, რომ მალე ისევ შეგვაწუხებთ შიმშილის გრძნობა, ამიტომ ყოველთვის სასურველია შვრიის ფაფასთან ერთად მიირთვათ ან ხილი, ან რძის ნაწარმი, ან თხილი, ნიგოზი, ნუში, ქიშმიში - ამ ყველაფერთან ერთად თქვენი საუზმე უკვე ხდება სრულფასოვანი და ნაყროვანების შეგრძნებაც დიდხანს გაგყვებათ. ასევე გახსოვდეთ, რომ უნდა შეიძინოთ მსხვილმარცვლოვანი შვრია, რომელსაც სჭირდება ხარშვა, რადგან შვრიის ის სახეობა, რომელიც მზადდება მასზე ადუღებული წყლის დასხმით, კარგავს ყველა სასარგებლო თვისებას. ასევე გასათვალისწინებელია, რომ ყუთის გახსნის შემდეგ რეკომენდებულია, შვრია გადავიტანოთ მინის ჭურჭელში და შევინახოთ გრილ, ბნელ ადგილას.
რაც შეეხება შვრიის უარყოფით თვისებებს, იგი აფერხებს კალციუმის ათვისებას, ასევე რთულად მოსანელებელია მათთვის, ვისაც აქვთ გლუტენის აუტანლობა, ამიტომ ზოგადად სასურველი და რეკომენდებულია, რომ კვება იყოს მრავალფეროვანი და დილაობით ცვალოთ მარცვლეული: შვრია, წიწიბურა, სიმინდი, ბრინჯი ა.შ. თუმცა განსაკუთრებით შვრიის მოყვარულებს შეგიძლიათ მთელი თვის მანძილზე შვრია მიირთვათ თამამად, ხოლო შემდეგი ერთი თვე კი თავი შეიკავოთ და შვრია ჩაანაცვლოთ სხვა მარცვლეულით.
გისურვებთ ჯანმრთელობას!

არ დაგავიწყდეთ !!!

Momsedu.ge-მ თქვენთვის შექმნა ახალი სივრცე. გაწევრიანდით ჯგუფში ჯანმრთ​ელობა

შეიძლება დაინტერესდეთ

,,10-დან ცხრა შემთხვევაში ვირუსების დროს ანტიბიოტიკი არ არის საჭირო" - ინფექციონისტი

,,10-დან ცხრა შემთხვევაში ვირუსების დროს ანტიბიოტიკი არ არის  საჭირო" - ინფექციონისტი

როდისაა ანტიბიოტიკების მიღება რეკომენდებული და რა უნდა იცოდეს მშობელმა, რომ თავი აარიდოს არასასურველ პროცესებს? ამის შესახებ ინფექციონისტმა, ალექსანდრე გოგინავამ ,,იმედის" გადაცემაში - ,,ჩვენი ოჯახი" სტუმრობისას ისაუბრა. როგორც მან აღნიშნა, არსებითია, მშობელმა ექიმს მიმართოს, როდესაც არ იცის, რასთან აქვს საქმე.

,,ანტიბიოტიკი მოქმედებს ბაქტერიებზე და არა ვირუსზე - ამიტომ არის მნიშვნელოვანი, რომ გავაკეთოთ დიფერენცირება, რომელთან გვაქვს საქმე ან ხომ არ გართულდა ვირუსული ინფექცია და გახდა ის ბაქტერიული. სახლის პირობებში რომ მშობელმა ეს შეძლოს, არის ძალიან რთული. აქედან გამომდინარე, ყველაზე კარგი რჩევა იქნება, რომ თუ ჩვენ არ მოგვწონს ბავშვის ჯანმრთელობის მდგომარეობა და ვფიქრობთ, რაღაც მეტია, ვიდრე ჩვეულებრივი ვირუსი, უნდა მივმართოთ ექიმს და ის გადაწყვეტს, უნდა მისცეს თუ არა ბავშვს ანტიბიოტიკი. ამის საკუთარი ინტერპრეტირება მშობელმა არ უნდა მოახდინოს.

ხანდახან შესაძლოა,  ვირუსიც გაგრძელდეს ათი დღის განმავლობაში და არ იყოს საჭირო ანტიბიოტიკი, ხანდახან კი შესაძლოა, ისეთი მდგომარეობა იყოს, რომ მეორე-მესამე დღესაც იყოს საჭირო მისი მიღება. ამის შეფასება სხვადასხვა ფაქტორის მიხედვით უნდა მოხდეს ექიმის მიერ, რადგან შესაძლოა, ბავშვს მშობელმა ანტიბიოტიკი ისეთ დროს მისცეს, როცა ეს არ შეიძლება ან პირიქით, დაგვიანებულად მისცეს და ბავშვის მდგომარეობა გართულდეს. 10-დან ცხრა შემთხვევაში ვირუსების დროს ანტიბიოტიკი არ არის ხოლმე საჭირო, ზოგად სტატისტიკას თუ ავიღებთ.

გარდა ამისა, აღსანიშნავია, რომ ბავშვთა ასაკში ძალიან მნიშვნელოვანია რძის პროდუქტების მიღება, გამომდინარე იქიდან, რომ ის აუცილებელია როგორც საყრდენ-მამოძრავებელი სისტემის ჩამოყალიბებისთვის, ასევე - ნერვული სისტემის ჩამოყალიბებისა და იმუნური სისტემისთვის, რაც აუცილებელია იმისთვის, რომ ჩვენ სრულყოფილად ვებრძოლოთ ვირუსს", - განაცხადა ალექსანდრე გოგინავამ. 

წყარო: ​,,ჩვენი ოჯახი"

წაიკითხეთ სრულად