Baby Bag

„კოვიდ-19-ის ვირუსის ფონზე აღინიშნა გარკვეული ცვლილებები მამაკაცის რეპროდუქციულ სისტემაში,“ - რეპროდუქტოლოგი ლალი ფხალაძე

„კოვიდ-19-ის ვირუსის ფონზე აღინიშნა გარკვეული ცვლილებები მამაკაცის რეპროდუქციულ სისტემაში,“ - რეპროდუქტოლოგი ლალი ფხალაძე

გინეკოლოგმა, რეპროდუქტოლოგმა ლალი ფხალაძემ კოვიდ-19-ის ვირუსის მამაკაცების რეპროდუქციულ სისტემაზე ზემოქმედების შესახებ ისაუბრა. მან აღნიშნა, რომ კვლევებით მამაკაცების სათესლეებსა და პროსტატაში გარკვეული ცვლილებები გამოვლინდა:

„საინტერესო მონაცემები იქნა მიღებული.​ აღმოჩნდა, რომ ამ ვირუსის ფონზე აღინიშნა გარკვეული ცვლილებები მამაკაცის რეპროდუქციულ სისტემაში. იყო ანთებითი ცვლილებები სათესლეებში, პროსტატაში, ასევე თრომბოზის ნიშნები და გარკვეული ცვლილებები სპერმის პარამეტრებში. რამდენიმე კვლევა არსებობს. ეს ცვლილებები გამოვლინდა უშუალოდ დაავადების მიმდინარეობის და დაავადების გადატანიდან უახლოეს ინტერვალში.“

„ძალიან რთულია დღეს დამაჯერებლად ვისაუბროთ გართულებებზე. ალბათ, ამას წლები დასჭირდება, რომ ჩვენ დავდოთ რეალური დასკვნა. ამ ეტაპზე ჩვენ ისღა დაგვრჩენია, რომ ვისარგებლოთ იმ კვლევებით, იმ მონაცემებით, რაც დღეისთვის არსებობს. ეს კვლევები მუდმივად მიმდინარეობს, მუდმივად ხდება ინფორმაციის განახლება. არსებული მონაცემებით კოვიდ-19 მნიშვნელოვან გავლენას ​მამაკაცის რეპროდუქციულ ფუნქციაზე არ ახდენს. გარკვეული ცვლილებები ჰორმონულ პარამეტრებთან მიმართებაში აღინიშნა, მათ შორის სპერმის პარამეტრებთან მიმართებაშიც,“ - აღნიშნულ საკითხებზე ლალი ფხალაძემ საქართველოს პირველი არხის გადაცემაში „პირადი ექიმი - მარი მალაზონია“ ისაუბრა.

წყარო: ​„პირადი ექიმი - მარი მალაზონია“

არ დაგავიწყდეთ !!!

Momsedu.ge-მ თქვენთვის შექმნა ახალი სივრცე. გაწევრიანდით ჯგუფში ჯანმრთელობა

„მიომური კვანძები ძირითადად არ უშლიან ხელს ორსულობის განვითარებას, თუმცა ეს დამოკიდებულია...
დღეს ხუთშაბათია და მედიაპორტალი MomsEdu.ge ტრადიციულ რუბრიკას - მეან-გინეკოლოგის რეკომენდაციებს წარმოგიდგენთ. ​რა ზეგავლენას ახდენს საშვილოსნოს მიომა ფერტილობაზე? (მწიფე ორგანიზმის მიერ შთამომავლ...

შეიძლება დაინტერესდეთ

8 პროდუქტი, რომელიც ყველას ბოსტნეული ჰგონია, სინამდვილეში კი ხილია

8 პროდუქტი, რომელიც ყველას ბოსტნეული ჰგონია, სინამდვილეში კი ხილია

ადამიანების უმრავლესობა ფიქრობს, რომ ხილსა და ბოსტნეულს ერთმანეთისგან შესანიშნავად არჩევს, თუმცა, როგორც ირკვევა, ასე არ არის. გარკვეული პროდუქტები ბიოლოგებისა და ბოტანიკოსების მიერ ხილის კატეგორიაში კლასიფიცირდება, თუმცა კულინარიაში მათ როგორც ბოსტნეულს ისე ვიყენებთ. გაგაცნობთ რვა პროდუქტს, რომელიც ყველას ბოსტნეული ჰგონია, მაგრამ სინამდვილეში ხილია.

1. პომიდორი

ადამიანების უმრავლესობა თვლის, რომ პომიდორი ბოსტნეულია. სინამდვილეში კი ასე არ არის. პომიდორი ბუტკოს ქვედა ნაწილში მდებარე ნასკვიდან ვითარდება და მცენარის თესლებსაც შეიცავს. მეცნიერულად დამტკიცებულია, რომ პომიდორი ხილია და არა - ბოსტნეული.

2. ბულგარული წიწაკა

ბულგარული წიწაკა ხილია, ისევე როგორც კიტრი. ბულგარული წიწაკა წიწაკისებრთა ოჯახის ერთადერთი წარმომადგენელია, რომელსაც ცხარე გემო და არომატი არ აქვს.

3. ბადრიჯანი

ბადრიჯანს თუ გაჭრით და მას კარგად დაათვალიერებთ, აღმოაჩენთ, რომ რბილობში უამრავი წვრილი თესლია განთავსებული. სწორედ ამიტომ, ბადრიჯანი კენკრაა და არა ბოსტნეული.

4. ავოკადო

ავოკადო გარეგნულადაც ძალიან ჰგავს ხილს და ეს მეცნიერულადაც ასეა. ავოკადო ერთმარცვლიანი კენკრაა. ის მომწიფებული ყვავილის ნასკვისგან ვითარდება.

5. გოგრა

გოგრა მეტისმეტად დიდია იმისთვის, რომ მას ხილი ვუწოდოთ, თუმცა ის ბოსტნეული ნამდვილად არ არის. გოგრას სხვა ხილის მსგავსად შუაგულში თესლები აქვს განლაგებული და საოცრად ტკბილ არომატს აფრქვევს. მას კულინარიაში გემრიელი მაფინების დასამზადებლად აქტიურად იყენებენ.

6. მწვანე ბარდა

მართალია მწვანე ბარდას ბოსტნეულის მსგავსი შეფერილობა აქვს, მაგრამ სინამდვილეში ის ხილია. ის ბარდის ყვავილისგან ვითარდება და კულინარიაში ბოსტნეულის სახით გამოიყენება.

7. ზეთისხილი

ზეთისხილი ხილია, რომელიც ხეზე იზრდება. ის ყვავილის ბუტკოდან ვითარდება და წვრილი თესლები აქვს. ზეთისხილის რეპროდუქციული თვისებები ხილის თვისებებს თანხვდება. მეცნიერულად დამტკიცებულია, რომ ის ხილია და არა ბოსტნეული.

8. ბამი

ბამი ყვავილოვანი მცენარეა. მას სამზარეულოში აქტიურად გამოიყენებენ წვნიანების მოსამზადებლად. დიასახლისების უდიდესი ნაწილი თვლის, რომ ბამი ბოსტნეულია, რაც შეცდომაა. მეცნიერულად დადასტურებულია, რომ ის ხილია.

მომზადებულია ​Foodndtv.com -ის მიხედვით

თარგმნა ია ნაროუშვილმა

წაიკითხეთ სრულად